Jak zaplanować zakupy spożywcze?

Każdy z nas regularnie odwiedza sklep spożywczy. Czynność ta wydaje się być tak automatyczna, że często nawet nie przychodzi nam do głowy, iż pewne drobne zmiany na tym polu mogą nam ułatwić dbanie o dietę, zdrowy styl życia, a nawet naszą planetę. O czym więc warto pamiętać wybierając się do sklepu spożywczego?

Plan

Warto poświęcić chwilę na to by przemyśleć jak będzie wyglądało nasze żywienie w najbliższych dniach. Listę zakupów, którą na tej podstawie przygotujemy pozwoli nam zaoszczędzić czas, a przy okazji ustrzeże nas przed zakupem nadmiaru jedzenia, którego w diecie nie potrzebujemy.

Nie kupuj przed posiłkiem

Zdarza się, że do spożywczaka udajemy się prosto po pracy czy szkole. Tym sposobem zakupy mogą odbywać się kosztem obiadu czy innego posiłku, który odsuwamy na późniejszą porę. To poważna pułapka; przechadzka sklepowymi alejkami kiedy burczy nam w brzuchu bardzo często kończy się tym, że w koszyku lądują dodatkowe produkty. Niejednokrotnie są to wysokokaloryczne przekąski jak batoniki, czekolada czy ciastka. Trudno nie ulec pokusie by spożyć je jeszcze w drodze do domu. A jeśli nawet uda nam się oprzeć, ostatecznie produkty te wylądują w szafce czy spiżarni. Takie chomikowanie żywności kafeteryjnej nie kończy się dobrze. Nawet spore pokłady silnej woli kończą się, gdy w grę wchodzą emocje – stres, radość czy smutek. Oczywiście na tego rodzaju jedzenie również jest miejsce. Lody czy czekolada raz na jakiś czas nie są niczym strasznym ale nie powinniśmy ich kupować pod wpływem chwili, nie powinniśmy ich kupować na zapas i nie powinniśmy ich magazynować w kuchni.

Data ważności

Na opakowaniach produktów spożywczych znajdziemy informacje o przydatności do spożycia.
Będzie to „najlepiej spożyć przed” albo „należy spożyć do”. To zasadnicza różnica. „Najlepiej spożyć przed” to data minimalnej trwałości produktów, co w praktyce oznacza, że do tego czasu zostają zachowane właściwości fizyko-chemiczne czy organoleptyczne, ale po jego upływie jedzenie wciąż może nadawać się do spożycia. Z kolei „należy spożyć do” znajdziemy głównie na produktach, które łatwo się psują i mówi nam dokładnie do kiedy produkt możemy zjeść. Tej daty nie należy ignorować. Informacje te warto wykorzystywać nie tylko podczas zakupów ale również szykowania jedzenia. W miarę możliwości w pierwszej kolejności powinniśmy sięgać po jedzenie, które ma krótką trwałość.

Czytaj etykiety

Świadomy wybór produktów oznacza również zapoznanie się z etykietą. Znajdziemy tam m.in. informacje dotyczące zawartości kalorii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych, cukrów czy soli. Nawet jeśli nie jesteśmy ekspertami w tej dziedzinie, z łatwością możemy porównać dwa lub trzy produkty i wybrać ten, który zawiera najmniej soli, cukru czy tłuszczów nasyconych czyli składowych, na które szczególnie powinniśmy uważać w naszej diecie.

Porcja czyli ile?

To jedna z pułapek, w którą łatwo wpaść. Zdarza nam się sięgać po produkty dlatego, że mają niewiele kalorii czy cukru na porcję, a przynajmniej tak nam się wydaje. Warto jednak dobrze sprawdzić co oznacza owa porcja. Nie zawsze będzie to całe opakowania czy 100 g. Ostatecznie może okazać się np., że w naszej głowie rysował się obraz całej tabliczki czekolady kiedy porcja to zaledwie 2 kostki.

Przechowywanie

Odpowiedni sposób przechowywania żywności pozwala wydłużyć ich trwałość i walory smakowe. Często tego rodzaju informacje znajdziemy na opakowaniu i warto się do nich zastosować. Dodatkowo warto pamiętać, że owoce takie jak maliny, jeżyny czy truskawki powinniśmy przechowywać w lodówce (na dolnej półce). To samo dotyczy sałaty, kalafiora, marchewki, pietruszki czy rzodkiewek. Natomiast owoców i warzyw takich jak pomidory, banany, brzoskwinie, ogórki, gruszki czy awokado, cytryny, ziemniaki czy cebula nie należy trzymać w lodówce. Dodatkowo wiele produktów można poddać mrożeniu co zdecydowanie ułatwi ich długotrwałe przechowywanie.

Lista zakupów

Na koniec pora na skróconą listę produktów, które warto umieszczać w codziennej diecie, i których warto szukać na sklepowych półkach.
  • Warzywa i owoce – liczy się tu różnorodność ale również preferencje smakowe. Warto sięgać po świeże produkty sezonowe, ale mrożone warzywa i owoce również z powodzeniem znajdą swoje miejsce w diecie.
  • Źródła energii – postaw na ciemne pieczywo, ryż i gruboziarniste kasze, makarony i pełnoziarniste mąki
.
  • Strączki – fasola, soja, groch, soczewica czy ciecierzyca
.
  • Nabiał – szukaj niskotłuszczowych produktów mlecznych bez dodatku cukru takich jak jogurty, maślanki, sery twarogowe czy kefiry
.
  • Ryby i owoce morza, chude mięso i jaja – ta kategoria jest dość oczywista, warto jednak zadbać o to by w naszym koszyku nie znajdowało się dużo czerwonego mięsa i mięsnych przetworów.
  • Oleje, pestki i nasiona – m.in. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy włoskie, nerkowce, migdały, pestki dyni czy słonecznika, to produkty na które warto postawić
.
  • Ponadto przyprawy – świeże i suszone zioła .