FIT OD KUCHNI

Mocno czekoladowe brownie na bazie buraka i mąki owsianej. Pyszne. zdrowe i niskokaloryczne, jest świetną alternatywną dla tradycyjnego ciasta czekoladowego.

SKŁADNIKI

(Na około 5 porcji)
– 1 ugotowany burak
– 60 g mąki owsianej
– 2 jaja
– 1 banan
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 20 g orzechów włoskich
– 50 g gorzkiej czekolady
– słodziło – 4 łyżki ksylitolu*
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– garść porzeczek
– odrobina świeżego imbiru

PRZYGOTOWANIE

Ugotowanego buraka kroisz na mniejsze kawałki i umieszczasz w blenderze. Dodajesz banana, jaja, tarty imbir, słodzidło (jeśli chodzi o ilość i rodzaj – kieruj się własnymi preferencjami, ja proponuję 4 łyżki ksylitolu) i miksujesz na gładką masę. Dodajesz mąkę owsianą, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, a następnie ponownie miksujesz. Orzechy i 1/3 czekolady kroisz nożem na drobne kawałki, dodajesz do pozostałych składniki i dokładnie mieszasz łyżką. Foremkę o wymiarach 10×30 wykładasz papierem do pieczenia i wypełniasz masą. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, a następnie pozostawiasz do ostygnięcia na kilka chwil. Pozostałą część czekolady umieszczasz w miseczce i rozpuszczasz przy użyciu…suszarki (możesz też zrobić to tradycyjnie w kąpieli wodnej, choć osobiście uważam, że suszarka świetnie się sprawdza!). Płynną czekoladą polewasz ciasto, dekorujesz umytymi porzeczkami i odstawiasz do ostygnięcia na kilka godzin. Brownie smakuje najlepiej po około 10 godzinach w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Porcja
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Obecnie z łatwością można dostać w sklepach już ugotowane buraki. Jeśli dodasz ich więcej, ciasto będzie bardziej mokre. Zamiast porzeczek możesz skorzystać z jagód lub malin, a zamiast orzechów możesz użyć suszonych śliwek. Jeśli potrzebujesz nieco bardziej odchudzić ciasto, proponuję zmniejszyć ilość czekolady.