FIT OD KUCHNI

Bananowy chleb to świetny sposób na mocno dojrzałe banany, dodatkową porcję kalorii w diecie lub zwyczajnie, smaczny i całkiem rozsądny deser.

SKŁADNIKI

(na 8 porcji)
– 3 mocno dojrzałe banany (około 450 g)
– 120 g mąki owsianej
– 100 g mąki pszennej typ 550
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 duże jaja
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 4 łyżki oleju ryżowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– Odrobina skórki z cytryny
– 30 g gorzkiej czekolady (min 70%)
– Słód – wedle preferencji – u nas 2 łyżki erytrytolu
– Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Banany rozgnieść na miazgę, dodać olej i masło orzechowe (powinno mieć dość płynną konsystencję – przynajmniej kilka minut w ciepłym miejscu). Białka oddzielić i ubić na pianę z odrobiną soli. Żółtka połączyć ze słodem i dodać do bananowej masy. Przesiać mąkę, dodać cynamon, sodę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, czekoladę pokrojoną na kawałki i wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać białka ubite na pianę i ponownie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza na około 50 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Porcja
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Do ciast świetnie sprawdzą się orzechy i bakalie. Możecie dodać również odrobinę chili czy kandyzowane owoce.