FIT OD KUCHNI

Zdrowe i lekkie ciasto, jedyne które może równać się z moim ulubionym piernikiem. Jedna porcja to niespełna 200 kcal! Ma tylko jedną wadę – szybko znika!

SKŁADNIKI

– 500 g marchewki
– 75 g mąki owsianej
– 50 g mąki pszennej
– 2 jaja,
– 1 banan,
– 1 łyżka gorzkiego kakao,
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1  łyżeczka proszku do pieczenia
– 7 – 8 łyżek ksylitolu/erytrytolu (+/- w zależności od preferencji)
– 150 g lekkiego serka naturalnego
– świeży imbir (około 0,5 cm)
– 3 łyżki orzechów włoskich
– 50 g borówek
– sok z 1/2 cytryny
– przyprawa do piernika

PRZYGOTOWANIE

Jaja, ksylitol (przypominam, że tu można eksperymentować z ilością/rodzajem w zależności od tego jak słodkie ciasto lubimy) i olej dokładnie zmiksować. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, nieco odcisnąć i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać do jajecznej masy i ponownie zmiksować, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami – mąką, kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi orzechami (polecam użyć blender). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do suchego patyczka (około 50 minut).

Kiedy gotowe ciasto nieco ostygnie pora zająć się kremem. Twarożek zmiksować z 2 – 3 łyżkami ksylitolu, sokiem z cytryny i odrobiną tartego imbiru. Gotową masą posmarować ciasto, udekorować borówkami i umieścić w lodówce na około 2 – 3 godziny.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Porcja
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany