Ugotowane ziemniaki to doskonała baza do delikatnych, puszystych placków, które z powodzeniem mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety. Co więcej, wystarczy 5 minut by je zrobić, a do tego możecie wykorzystać ziemniaki z „wczorajszego obiadu”.
– 400 g ziemniaków
– 1 łyżka pszennej mąki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 250 g białej fasoli z puszki
– 300 g pomidorowej passaty
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 papryczki chili
– świeży koperek
– pierz, sól
Ziemniaki obieramy, gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (jak wspominałem, można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia). Następnie rozgniatamy na puree, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, mąkę i dokładnie łączymy. Z powstałej masy formujemy placki grubości około 1 cm (podczas ich formowania warto posypać blat odrobiną mąki) i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron.
Na oddzielnej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy pomidorową passatą. Po chwili dodajemy fasolę i pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 – 4 minuty.
Na gotowe, ciepłe placki nakładamy porcję fasoli w pomidorach i posypujemy świeżym koperkiem.