Kukurydziane placki z sosem imbirowo-miętowym

FIT OD KUCHNI

W przeciwieństwie do podobnych, popularnych przepisów tu dodajemy bardzo niewiele mąki. Masa to przede wszystkim warzywa, a to w połączeniu z sosem imbirowo-miętowym naprawdę wiele zmienia!

SKŁADNIKI

(na 8 niewielkich placków)
– 2 niewielkie jaja
– 150 g kukurydzy konserwowej
– 1/2 pora
– Cebula szalotka
– Ząbek czosnku
– Pęczek szczypiorku
– 2 łyżki marynowanych kaparów
– 2 kopiate łyżki mąki pełnoziarnistej
– 150 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– Świeży imbir
– Świeża mięta
– Sok z 1/2 cytryny
– Pieprz, sól, tymianek

PRZYGOTOWANIE

Polecam zacząć od sosu. Solidny kawałek imbiru zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z jogurtem. Dodać sok z 1/2 cytryny, siekaną miętę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić do lodów przynajmniej na kilka minut.
Pora na placki. W misce lądują całe jaja, do których dodajemy szczyptę soli, pieprzu, mąkę i dokładnie mieszamy. Dalej pora na resztę składników – kukurydza, kapary, siekany czosnek, por, cebula i szczypiorek, odrobina oliwy i tymianek. Wszystko łączymy, a z powstałej, gęstej masy smażymy placki o średnicy około 10 cm i grubości 1 cm.
Podajmy z przygotowanym wcześniej sosem

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Sztuka
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Tego rodzaju placki sprawdzą się również na słodko. Zamiast pieprzu, tymianku i soli można wzbogacić je o banana, odrobinę miodu lub ulubione słodzidło, które nie podniesie nadmiernie kaloryczności jak ksylitol czy erytrytol. Korzenne przyprawy w takiej konfiguracji będą świetnym wyborem.