FIT OD KUCHNI

Łosoś, pieczarki i sos jogurtowy, a wszystko opakowane lekkim naleśnikiem. Tak może wyglądać pyszny, pełnowartościowy posiłek! Obiecuję, że kiedy raz tego spróbujesz na stałe zagości w Twoim menu!

SKŁADNIKI

– 60 g mąki owsianej lub płatków owsianych
– 1 jajo
– 75 ml mleka
– 75 g wędzonego łososia*
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 zielonej papryki
– 1/2 czerwonej papryki
– 60g pieczarek
– 2 łyżki zielonego groszku
– 75 ml jogurtu naturalnego
– 1/3 cebuli
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– świeża pietruszka i koperek
– pieprz, sól, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Dopraw i duś przez 3-4 minuty. Dodaj groszek, sok z cytryny, solidną porcję świeżej pietruszki i rozdrobnionego łososia. Następnie dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.
Jajo, mleko i mąkę (lub zmielone w blenderze płatki owsiane) dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, a następnie z powstałej masy usmaż na odrobinie oliwy naleśnika.
W międzyczasie przygotuj sos – wymieszaj jogurt z odrobiną pieprzu, posiekanym czosnkiem i koperkiem. Na ciepłego naleśnika nałóż warzywno rybny farsz i podawaj z jogurtowym sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Kalorie
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Zamiast wędzonego łososia możesz wykorzystać świeży filet, wówczas polecam gotować go na parze z ulubionymi ziołami. W przypadku warzyw, kieruj się własnymi preferencjami – cukinia, marchewka, a nawet mrożona mieszanka – wszystko jest dozwolone!