FIT OD KUCHNI

Proste, praktycznie jednogarnkowe danie, które z pewnością znajdzie uznanie, zwłaszcza u osób, które ograniczają spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych.

SKŁADNIKI

(Na 3 porcje)
– 200 g makaronu Orzo
– 150 g ciecierzycy
– 5-6 czarnych oliwek
– 4 suszone pomidory
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 25 g płatków migdałowych
– 50 g kaparów w zalewie
– sok z 1/2 pomarańczy
– kolorowy pieprz, bazylia, sól

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W misce umieść ugotowaną ciecierzycę (możesz skorzystać również z gotowej cieciorki w zalewie), pokrojone oliwki, pomidory, płatki migdałowe i odsączone kapary. Dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy. Dopraw pieprzem, bazylią i solą.
To danie naprawdę przygotujesz w kilka chwil!

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Porcja
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Makaron Orzo jest popularny w Grecji i kształtem przypomina ziarenka ryżu. Jeśli nie uda Ci się go kupić, możesz skorzystać z innego makaronu z pszenicy durum lub brązowego ryżu. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się również figi czy wędzona ryba!