Pełnoziarniste tosty z jajem w koszulkach

FIT OD KUCHNI

Pełnoziarniste pieczywo dopełnione awokado, łososiem, warzywami i jajem w koszulce. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Idealna propozycja na śniadanie!

SKŁADNIKI

– 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
– 2 jaja
– 1/3 awokado
– 30 g wędzonego łososia
– 1/2 ząbka czosnku
– 1/3 czerwonej papryki
– odrobina oliwy z oliwek
– cebula dymka
– kilka listów sałaty
– 2 łyżki octu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– czarny pierz, mielone chili, sól

PRZYGOTOWANIE

Pieczywo podgrzewasz w tosterze (możesz też użyć patelni). W między czasie robisz guacamole – dojrzałe awokado, sok z cytryny, odrobinę oliwy, siekany czosnek, cebulę dymkę i chili łączysz na jednolitą masę. Pora na jaja w koszulce. Jajo wbijasz do miseczki. Do garnka wlewasz około 1 litra wody, dodajesz ocet i szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć mieszasz ją łyżką tak by powstał wir, następnie w jego środek wlewasz całe jajo z miski, gotujesz przez około 3 minuty, a następnie wyciągasz łyżką cedzakową. Zostaje tylko połączyć wszystkie składniki. Na tosta nakładasz porcję masy z awokado, odrobinę ulubionej sałaty, niewielki kawałek łososia i ciepłe jajo w koszulce. Na wierzchu odrobina czerwonej papryki i cebula dymka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Kalorie
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Jeśli zależy Ci by żółtko było płynne, jaja w koszulce musisz podać stosunkowo szybko po ugotowaniu. Jeśli nie masz takiej możliwości, tuż po ugotowaniu możesz ostudzić jaja w zimnej wodzie.