FIT OD KUCHNI

Prosty, zdrowy i naprawdę niskokaloryczny deser, który wyjdzie każdemu. Wystarczy kilka chwili i baza w postać zaledwie 2 składników! A reszta to już fantazja, której polecam tu nie żałować (od razu podpowiadam magiczne słowo – masło orzechowe). Dodam też, że można go przygotować wcześniej i zabrać do pracy czy szkoły. Przyznam też, że od pewnego czasu, taka przekąska jest nieodłącznym elementem mojego posiłku protreningowego!

SKŁADNIKI

– 8 śliwek
– 3 łyżki płatków owsianych
– 3 łyżki Ksylitolu (lub innego słodu)
– sok z 1/3 pomarańczy
– kawałek świeżego imbiru
– cynamon

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki podzielić na pół. Śliwki umyć, przekroić na dwie części i usunąć pestkę. Połowę owoców wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego (skórką do dołu), skropić sokiem z pomarańczy, dodać odrobinę tartego imbiru, posypać ksylitolem (rodzaj i ilość słodu można zmieniać wedle preferencji), a następnie przykryć połową płatków owsianych. Tym sposobem uzyskujemy warstwę owoców z dodatkami i cienką warstwę płatków. Pora powtórzyć cały proces. Pozostałe owoce układamy na warstwie płatków, dodajemy sok z pomarańczy, imbir, cynamon, ksylitol i przykrywamy cienką warstwą płatków owsianych. Następnie całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut. Tak przygotowany deser odstawiamy do ostygnięcia i tu dobra wiadomość – znakomicie smakuje również następnego dnia i z powodzeniem sprawdzi się jako przekąsek do pracy czy szkoły.

Dodam jedynie, że deser z powodzeniem można podzielić na dwie osoby – jest naprawdę syty!

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
Porcja
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Najważniejsze są tu oczywiście śliwki i płatki. Możecie skorzystać z mojej propozycji lub zwyczajnie eksperymentować z dodatkami. Jeśli kalorie nie są Waszym priorytetem, świetnie sprawdzi się tu dodatek czekolady i wspomniane wcześniej masło orzechowe!