FIT OD KUCHNI

Elektryczny grill potrafi skutecznie strącić poranną owsiankę z piedestału (przynajmniej na jakiś czas). I choć jeszcze niedawno się o to nie podejrzewałem, teraz trudno mi sobie wyobrazić kuchnię bez tego urządzenia i bez takich tostów!.

SKŁADNIKI

(na 2 tosty)
– 4 kromki pieczywa tostowego z mąką pełnoziarnistą
– 1/3 dojrzałego awokado
– 4 plasterki sera mozzarella light
– 4 plasterki chudej wędliny drobiowej
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 2 suszone pomidory
– 1/2 ząbka czosnku
– Kawałek (2-3 cm) marchewki
– Odrobina świeżej papryczki chili
– Sałata rukola
– Pieprz, bazylia, sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

Na kromce rozsmaruj awokado, połóż dwa cienkie plasterki wędliny i dwa cienkie plasterki mozzarelli (przy „rozmiarze” plasterków kieruj się własnymi preferencjami). Dodaj rukolę i marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie słupki. Dalej pora na aromatyczny akcent.
Suszone pomidory, czosnek i niewielki kawałek chilli bardzo drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z oliwą, pierzem, bazylią i sokiem z cytryny (świetnie sprawdzi się tu moździerz, który pozwala dokładnie połączyć składniki).
Powstały sos nałóż łyżką na przygotowanego wcześniej tosta, przykryj drogą kromką i umieść w rozgrzanym elektrycznym grillu na około 2 minuty. W identyczny sposób postępuj z kolejnym tostem.

Uwaga.
Jeśli nie posiadasz elektrycznego grilla wyposażonego w górną i dolną płytę grzewczą możesz skorzystać z patelni grillowej (a nawet zwykłej), prawdopodobnie będziesz jednak musiał(a) docisnąć nieco tosty lub połączyć je wykałaczką i po chwili przewrócić na drugą stronę, tak by zarumienić zarówno górę jak i dół.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
0 kcal
1 tost
0 g
Białko
0 g
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
WSKAZÓWKA

Tosty możesz nadziać swoimi ulubionymi składnikami. Wędlinę zamienić na resztkę mięsa z obiadu albo kawałek ryby. Polecam poeksperymentować z kapustą kiszoną, dodatkiem żurawiny albo odrobiną ananasa.